HomeLeeuwen toenLeeuwen nuLeeuwen terug?Leeuwen valsFotoFotolinksNieuwsbrievenMediaEvenementenLinksVriend worden?Over ons
valse leeuw Maastricht

Bij de ingang van het Centraal Station Maastricht staan twee prachtige leeuwenbeelden. Het gebouw is van 1913. Het is aannemelijk dat ook de beelden van die datum zijn: zij lijken een harmonieus geheel te vormen met het gebouw waarop zij staan.

Het zijn alleen daarom al niet de leeuwen die wij zoeken. De Amsterdamse collega’s zijn wat  wat ouder, uit ongeveer 1876. En ze zien er anders uit.

De Maastrichtse stationsleeuwen hebben desalniettemin veel overeenkomsten met die in Amsterdam. Zo hebben beiden een wapenschild vast en kijken ze alle twee met de kop naar opzij. Bovendien maken zowel de Maastrichtse als de Amsterdamse exemplaren deel uit van het ontwerp van een treinstation. De leeuw links op onderstaande foto heeft op dat schild het Rijkswapen (de klimmende leeuw). Een deel van de Amsterdamse leeuwen draagt óók het Rijkswapen op het schild.

Maar er zijn ook verschillen. De Maastrichtse leeuwen zijn meer gestileerd en liggen met hun buik op het steen, terwijl de Amsterdammers een zittende houding aannemen. De Maastrichtse beelden lijken bovendien één geheel te vormen met de stenen bekroning van de muur.

Ter vergelijk: twee foto's van de leeuwen in Maastricht. Rechts de Amsterdamse leeuw die nu in het Beatrixpark staat (Amsterdam-Zuid).

   

 

valse leeuw Alkmaar (1)
valse leeuw Alkmaar (2)
valse leeuw Amsterdam (1)
valse leeuw Amsterdam (2)
valse leeuw Amsterdam (3)
valse leeuw Amsterdam (4)
valse leeuw Amsterdam (5)
valse leeuw Baarn
valse leeuw Bentheim (Duitsland)
valse leeuw Bilthoven
valse leeuw Blankenberge (Belgie)
valse leeuw Bolsward
valse leeuw Delft
valse leeuw Den Bosch
valse leeuw Deventer
valse leeuw Emmeloord
valse leeuw Gouda
valse leeuw Haarzuilens
valse leeuw Kemer (Turkije)
valse leeuw Leiden (1)
valse leeuw Leiden (2)
valse leeuw Maastricht
valse leeuw Medemblik
valse leeuw Nijmegen
valse leeuw Oostende (Belgie)
valse leeuw Rotterdam
valse leeuw Schoonoord
valse leeuw Utrecht
valse leeuw Verteillac (Frankrijk)
valse leeuw Wassenaar
valse leeuw Wijhe

HomeLeeuwen toenLeeuwen nuLeeuwen terug?Leeuwen valsFotoFotolinksNieuwsbrievenMediaEvenementenLinksVriend worden?Over ons