HomeLeeuwen toenLeeuwen nuLeeuwen terug?Leeuwen valsFotoFotolinksNieuwsbrievenMediaEvenementenLinksVriend worden?Over ons
valse leeuw Amsterdam (1)

Er zouden ooit twee leeuwen hebben gestaan bij de ingang van de Rijkspostspaarbank (later Postbank) op de Van Baerlestraat, hoek Paulus Potterstraat, in Amsterdam.

Inderdaad stonden daar tot ergens in de jaren '80 twee leeuwen aan weerzijden van  de hoofdingang. Een oud medewerker van de toenmalige Rijkspostspaarbank wees ons erop dat dit als speels grapje was bedoeld op het oorspronkelijke logo van de Rijkspostspaarbank (twee leeuwen met een schild tussen zich). Kort nadat de bank plaats maakte voor het Conservatorium in 1985 zijn de leeuwen weggehaald. Niet onmiddellijk, want op een foto van 1987 staan ze er nog. Nu zit er een hotel in het gebouw.

De beelden stonden er niet meteen al vanaf de bouw van de Rijkspostspaarbank in 1899/1901. Ze komen dus ergens anders vandaan. Wanneer ze aan de Van Baerlestraat werden geplaatst, is niet bekend. En ook niet waar ze oorspronkelijk stonden. Volgens de tip zouden ze ooit de tempaan van een oud gebouw behorende tot het Binnengasthuis hebben opgesierd.

Waar deze twee grote stenen leeuwen zijn gebleven, is niet bekend. In elk geval zijn het geen leeuwen van het Centraal Station. We moeten ze dus voor onze doeleinden als "valse" leeuwen beschouwen.

Van links naar rechts: het uiterlijk en de kop van de valse leeuw in kwestie en geheel rechts de kop van de leeuw waarnaar wij zoeken:


               
valse leeuw Alkmaar (1)
valse leeuw Alkmaar (2)
valse leeuw Amsterdam (1)
valse leeuw Amsterdam (2)
valse leeuw Amsterdam (3)
valse leeuw Amsterdam (4)
valse leeuw Amsterdam (5)
valse leeuw Baarn
valse leeuw Bentheim (Duitsland)
valse leeuw Bilthoven
valse leeuw Blankenberge (Belgie)
valse leeuw Bolsward
valse leeuw Delft
valse leeuw Den Bosch
valse leeuw Deventer
valse leeuw Emmeloord
valse leeuw Gouda
valse leeuw Haarzuilens
valse leeuw Kemer (Turkije)
valse leeuw Leiden (1)
valse leeuw Leiden (2)
valse leeuw Maastricht
valse leeuw Medemblik
valse leeuw Nijmegen
valse leeuw Oostende (Belgie)
valse leeuw Rotterdam
valse leeuw Schoonoord
valse leeuw Utrecht
valse leeuw Verteillac (Frankrijk)
valse leeuw Wassenaar
valse leeuw Wijhe

HomeLeeuwen toenLeeuwen nuLeeuwen terug?Leeuwen valsFotoFotolinksNieuwsbrievenMediaEvenementenLinksVriend worden?Over ons