HomeLeeuwen toenLeeuwen nuLeeuwen terug?Leeuwen valsFotoFotolinksNieuwsbrievenMediaEvenementenLinksVriend worden?Over ons
Uiterlijk

Aanvankelijk dachten we dat alle 22 leeuwenbeelden even groot waren. Maar in maart 2011 vond Theo Wajer in een bouwbestek van de Staatsspoorwegen uit 1871 dat de 6 leeuwen op de spoorburg over de Korte Prinsengracht iets kleiner waren dan de 16 beelden op de Ooster- en Westertoegang. Dat gaf aanleiding om oude foto's nog eens nader te bekijken. Op grond daarvan concludeerden we dat de 6 leeuwen van de Korte Prinsengracht niet alleen kleiner waren maar er ook een klein beetje anders uitzien.

Afmetingen
De beelden die op de Korte Prinsengracht stonden, zijn omgeveer 135 hoog en 90 breed. Althans, volgens het bestek. Het leeuwenbeeld in
Valkeveen, waarvan sommigen zeggen dat dit een Korte Prinsengrachtleeuw is, heeft een hoogte van 100 cm. De grotere exemplaren, die op de viaducten links en rechts van het stationsgebouw stonden, zijn ongeveer 160 cm hoog en 120 cm breed.

Uiterlijk
Alle 22 beelden zijn zittende leeuwen, die de kop naar opzij hebben gericht en die met hun beide voorpoten een wapenschild vasthouden dat ofwel het Amsterdamse stadswapen laat zien ofwel het Rijkswapen. Het algemene concept is dus precies hetzelfde.


Verschillen
Toch zijn er ook enkele kleine verschillen waar te nemen. De 16 grotere leeuwen ogen wat robuuster, zijn "meer leeuw", dan de 6 iets kleinere beelden. De kleine leeuwen hebben daarnaast:
- een wat smallere nek
- de kop 45 graden opzij gedraaid (de grotere 90 graden)
- een omhoog gekrulde staart (de grotere hebben een liggende staart)
- weinig onderkaak (daardoor beetje hondenkop)

Hieronder een paar foto's ter vergelijk. Van links naar rechts: een grote leeuw afkomstig van de Oostertoegang (thans Beatrixpark), een kleinere leeuw afkomstig van het spoorviaduct over de Korte Prinsengracht (thans Valkeveen), kop van een grote leeuw afkomstig van de Oostertoegang (thans bij slot Well) en de kop van een kleinere leeuw afkomstig van Korte Prinsengracht (thans in Valkeveen):

   

 

Overzichtskaart
Historische context
Westertoegang (8 leeuwen)
Oostertoegang (8 leeuwen)
Korte Prinsengracht (6 leeuwen)
Symboliek
Beeldhouwer en -ontwerper
Materiaal
Uiterlijk

HomeLeeuwen toenLeeuwen nuLeeuwen terug?Leeuwen valsFotoFotolinksNieuwsbrievenMediaEvenementenLinksVriend worden?Over ons