HomeLeeuwen toenLeeuwen nuLeeuwen terug?Leeuwen valsFotoFotolinksNieuwsbrievenMediaEvenementenLinksVriend worden?Over ons
Leeuwen terug?

Stem vóór terugkeer van 2 leeuwen
Wij streven naar de terugkeer van twee leeuwenbeelden naar hun oorspronkelijke plek bij het Centraal Station. Om precies te zijn: op de zuidwesthoek van het spoorviaduct Oostertoegang. Dat is alleen mogelijk als de Oostertoegang wordt gerestaureerd. Steun dit streven en stem vóór restauratie! Dat kost u niets, het verplicht u tot niets, en het is heel makkelijk. U stemt vóór door het e-mailen van uw voor- en achternaam.
Stem hier. Alle binnengekomen stemmen zetten wij op een lijst. Hoe meer mensen vóór stemmen, hoe krachtiger ons pleidooi wordt. Alvast bedankt! Bekijk ook het animatiefilmpje.

                                  verleden                                                                                          heden                                                                                          toekomst?
 
   

Nadere toelichting
Geen van de 22 leeuwen die vroeger bij het Centraal Station stonden, staat nog op zijn oorspronkelijke plek. Door verbreding van de sporen moesten zij in de loop van de tijd allemaal wijken. Ook 11 van de 12 standplaatsen zijn er niet meer; ze werden afgebroken of verdwenen onder de bredere treinsporen. Maar er is gelukkig nog één standplaats bewaard gebleven. Die bevindt zich op de zuidwesthoek van de Oostertoegang. Daar stonden ooit 2 leeuwen. Slechts twee van de in totaal 22 leeuwen kunnen dus nog terug naar hun oorspronkelijke plaats. De rest van de beelden moeten blijven staan op hun nieuwe standplaats, waar ze overigens soms al langer staan dan ze ooit bij het Centraal Station stonden. Wij zijn geen voorstander van het terughalen van leeuwen naar het Centraal Station om ze vervolgens neer te zetten op plaatsen waar ze nooit eerder stonden.

Maar het kan dus wel op de zuidwesthoek van de Oostertoegang (tussen het station en Oosterdokseiland). Dat is de enig overgebleven plek waar ooit leeuwen hebben gestaan. De nog bestaande leeuwenstandplaats zit verscholen achter een betonnen façade, onder een roodbruinen houten bouwkeet (zie foto midden, hierboven). Als de betonnen platen zouden worden weggehaald, dan komt het kleine gebouw met zandstenen versieringen weer tevoorschijn. Het maakt deel uit van het door architect Dolf van Gendt ontworpen spoor-viaduct. Op dit zogenoemde vleugelgebouw stonden van 1875 tot eind jaren ’60 van de vorige eeuw twee leeuwen.

Wij streven naar terugkeer van de twee leeuwen op deze plek. Daarvoor is restauratie van (een deel van) de Oostertoegang nodig. Met het vrijgemaakte vleugelgebouw en twee teruggekeerde leeuwen zal het stadsaanzicht aanzienlijk fraaier worden. En dat zal niet onopgemerkt blijven. Want sinds de bebouwing op het Oosterdokseiland is vernieuwd, en de ODE-brug is opengesteld, is de Oostertoegang langs een drukke route voor voetgangers, fietsers, trams, bussen en auto’s komen te liggen. Het is daarom een wonderlijke zaak te noemen dat deze sterk verwaarloosde plek nog niet eerder werd opgeknapt. Bij alle werkzaamheden in en rond het Centraal Station in de afgelopen 10 jaar lijkt het alsof deze plek vergeten is.

Ook wordt met de restauratie van de Oostertoegang een deel van de stadsgeschiedenis weer zichtbaar. In 1875 werden de leeuwenbeelden geplaatst bij de drie kruisingen van water- en spoorwegen, waaronder de Oostertoegang. Dat werd vermoedelijk gedaan ter herinnering aan de gevoerde strijd tussen het Rijk en de stad Amsterdam om de plaats van het Centraal Station. De leeuwen met het stadswapen zagen zo toe op de onbelemmerde toegang voor de scheepvaart, ondanks de spoorlijn. Het rijksbelang (de doorgetrokken spoorlijn in de Amsterdamse haven) werd bewaakt door leeuwen die het Rijkswapen vasthouden. Door terugkeer van de twee leeuwen wordt deze geschiedenis weer een zichtbaar element in het stadsbeeld.

De twee leeuwen die ooit op dit deel van de Oostertoegang stonden, staan nu bij de Artsenijhof in het Amsterdamse Beatrixpark. Na restauratie van de Oostertoegang kunnen de beelden er weer op terugkeren. De rechterleeuw draagt het Amsterdamse stadswapen, de linkerleeuw dat van het Rijk. 

 


HomeLeeuwen toenLeeuwen nuLeeuwen terug?Leeuwen valsFotoFotolinksNieuwsbrievenMediaEvenementenLinksVriend worden?Over ons