HomeLeeuwen toenLeeuwen nuLeeuwen terug?Leeuwen valsFotoFotolinksNieuwsbrievenMediaEvenementenLinksVriend worden?Over ons
Maarssen (2)

Bij huis Leeuwenburg aan de Vecht in Maarssen staan twee van de in totaal 16 grote leeuwen.

Hoe en wanneer ze daar terecht gekomen zijn, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk zijn ze door de toenmalige bewoner de heer Mohrmann rond 1917 naar Maarssen gehaald. In elk geval staan ze er in 1919. Op precies dezelfde plek als vandaag. Zo kon worden vastgesteld uit een oude foto.

Omdat deze leeuwen al in 1919 (of eerder) in Maarssen stonden, kunnen zij niet afkomstig zijn van het spoorviaduct over de Korte Prinsengracht en ook niet van het spoorviaduct over de Oostertoegang. De leeuwen op deze twee viaducten werden daar pas veel later weggehaald. De beelden bij huis Leeuwenburg in Maarssen moeten dus op het spoorviaduct over de Westertoegang hebben gestaan. Dat werd in 1909 wegens ernstige verzakking afgebroken en 85 meter westelijker opnieuw opgebouwd. Op het nieuwe viaduct dat in 1909 werd gebouwd, kwamen de acht leeuwen niet terug. Vermoed wordt dat de beide beelden in Maarssen hebben gestaan op de nummers rood 7 en 8 (zie overzichtskaartje).

De wapenschilden van beide leeuwen laten geen wapens meer zien. Het oorspronkelijke Rijkswapen of Amsterdamse wapen werd ooit verwijderd.


   

foto's: de leeuwen bij landgoed Leeuwenburg in Maarssen

 

Amstelveen (1)
Amsterdam Beatrixpark (4)
Amsterdam-Schellingwoude (1)
Den Haag (2)
Elburg (2)
Maarssen (2)
Valkeveen (1)
Vlissingen (2)
Well (Maasdriel) (1)

HomeLeeuwen toenLeeuwen nuLeeuwen terug?Leeuwen valsFotoFotolinksNieuwsbrievenMediaEvenementenLinksVriend worden?Over ons